BLACK WEEK
SIKRE DEG BESTSELGERE TIL UTROLIGE PRISER!

Spareribs du sent vil glemme

Om kjøttet

Spareribs er erkeamerikansk grillmat, og en selvfølgelig del av deres 4. juli-feiringer og hagefester. Dette er noe vi nordmenn har tatt til oss, og spareribs er med tiden blitt en grillfavoritt også her til lands.

For å få det perfekte kjøttstykket, må du sette av litt tid, men prosessen er slett ikke vanskelig.

Hva slags kjøtt er spareribs?

Spareribs kommer fra grisens ribbein. Det skal være et par centimeter med kjøtt utenpå beina, men uten det siste fettlaget før svoren. Spareribs bør ikke forveksles med Baby Back Ribs, som skjæres nærmere ryggraden på grisen. Den beste formen for spareribs heter St. Louis Style, som er trimmet for brusk og sener på den ene siden, slik at kjøttstykket får en jevn og rektangulær form. St. Louis Ribs har godt med kjøtt på seg, og er både lettere å brune jevnt under matlagingen, og finere på bordet når du serverer. 

Les også: Dette gjør wagyu så unikt

Slik griller du spareribs

Før du fyrer opp grillen, kommer den essensielle smakssettingen, som du med fordel kan begynne på kvelden i forveien. Å lage din egen barbeque-saus og krydderblanding er en perfekt oppvarming på kjøkkenet, men du kan også kjøpe dette i en ferdig variant på butikken. 

  1. Smør spareribsen med en tynt lag saus, sennep eller marinade. Dette skal både gi god smak og gjøre det enklere for krydderblandingen å feste seg.
  2. Strø deretter rikelig med krydder over kjøttet og gni det ut, slik at hele kjøttstykket er godt dekket.
  3. Når du er klar til å legge kjøttet på grillen, er 105 grader den perfekte temperaturen. Grill kjøttet på indirekte varme og stek i cirka 3 timer.
  4. Pakk så kjøttet inn i aluminiumsfolie. Dette sørger for at aromaene trenger dypt inn i kjøttet. Gi det ytterligere 1-2 timer på grillen.
  5. Den siste delen av prosessen består av å pensle spareribsen med barbequesaus, jevnt og godt på begge sider. Deretter skal kjøttet grilles i cirka 15 minutter på hver sin side. Pensle gjerne med litt mer grillsaus underveis.
  6. Når du er ferdig, løfter du kjøttet av grillen og lar det hvile mens du dekker bordet. Nå skal kjøttet være så mørt at det faller av beina.

Spareribs i ovn

Har du ikke grill eller godværet på din side, kan spareribs fint tilberedes i ovnen. 

  1. Forvarm ovnen til 120 grader.
  2. Strø rikelig med grillkrydder over og gni det utover hele kjøttstykket.
  3. Legg spareribsen med kjøttsiden ned i sølvfolie og brett folien over slik at du dekker hele kjøttet. Stek i ovnen i cirka 2 timer.
  4. Deretter tar du kjøttet ut og pensler på den ene siden med barbequesaus og steker i 30 minutter.
  5. Snu kjøttet og gjenta prosessen.

Les også: Iberico: Grisens svar på wagyu

Anbefalt tilbehør til spareribs

Spareribs er ikke komplett uten godt tilbehør. Både maiskolber og pommes frites er evige favoritter som passer godt til. Dersom du griller i finværet, anbefaler vi en frisk og sommerlig salat for å balansere det litt tyngre kjøttet. Her er mulighetene uendelige. Ellers er en salat med syrlig og eksotisk særpreg en god kombinasjon med spareribsens krydrede smaker. Prøv ananas, squash og limesaft, og topp gjerne med mangosalsa.

Det som er så fint med spareribs, er at det aller meste passer til, så her er det bare å prøve seg frem med mange varianter av tilbehør. Tilbehøret kan fint lages samtidig som kjøttet godgjør seg på grillen eller i ovnen. 

Hos GastroRoyal får du spareribs i St. Louis Style fra Prima Jæren og importert fra USA, som garantert gir deg en spareribs-opplevelse du sent vil glemme. Om du lurer på noe angående vårt sortiment og våre leveranser, ta kontakt her!